Gyomorfájás: A stressz és a szorongás okozta gyomorfájás és a gyomorégés

Egyre több ember él rohanó életet, így nem meglepő, hogy számos pszichoszomatikus gyomorbetegség kialakulásának az egyik leggyakoribb oka a stressz. A stressz nagymértékben hozzájárul a gyomornyálkahártya stressz okozta gyulladásához és a gyomorhurut kialakulásához, amely az intenzív pszichofizikai stressz jelenlétéből adódóan gyakori betegségnek számít.
[Translate to Hungarian:] Zgaga in stres

Mitől fáj a gyomor?

Az irritált gyomor vagy a stressz okozta gyomorhurut klinikailag a gyomor belső falának gyulladását okozza. Az irritáló és maró hatású savas emésztőnedvek károsítják a gyomornyálkahártyát; ezek a nedvek apró sebek és fekélyek kialakulását okozzák a falon, amelyek ritka esetben vérezhetnek is.

Az intenzív stressz, valamint az idegesség, az ingerlékenység és a szorongás a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely túlzott stimulációjához vezetnek, fokozzák a gyomorsav termelését, és csökkenik a gyomor védekezőmechanizmusainak működését.

A gyomorfájás főbb tünetei a következők:

  • A gyomor fokozott mértékű savassága miatt jelentkező gyomorégés a has felső részében
  • A gyulladás miatt jelentkező emésztési problémák; a gyulladás hatással van az emésztőrendszer működésére és a gyomor ürülésére
  • Közvetlenül evés után érzett telítettség és puffadás

A pszichoszomatikus betegségek a gondolatainkra és a testünkre is hatással vannak. Az érzelmi problémák, a stressz és a mentális problémák számos betegséget súlyosbíthatnak, és a fizikai betegségek a mentális egészségre is hatással vannak.

Mi segít a gyomorfájáson?

Az olyan relaxációs és stresszellenes gyakorlatok, mint a jóga, a pilates, a meditáció és a hosszú séták különösen jó hatással vannak az izmokra és az idegekre, segítik a feszültség oldását, hozzájárulnak a jobb fizikai és pszichológiai közérzethez, ezáltal részt vesznek a gyomor egészségének fenntartásában.


Szabaduljon meg a tünetektől a WAYA StopReflux® segítségével

Gyomorégés esetén az alginát alapú termékek, például a WAYA StopReflux® alkalmazása enyhíti a tüneteket.

A WAYA StopReflux® olyan összetevők innovatív kombinációját tartalmazza, amelyek egyszerre védik a gyomorfalat, gyógyítják a fekélyeket és a sebeket, és megakadályozzák a tünetek súlyosbodását:

  • Magnézium-alginát: olyan gélt képez, amely a benne lévő szén-dioxidnak köszönhetően lebeg, ezáltal egy olyan fizikai akadályt hoz létre, amely meggátolja a gyomornedv nyelőcsőbe történő visszaáramlását
  • Hialuronsav és kondroitin-szulfát: megvédi a nyálkahártyát, és elősegíti a nyelőcső nyálkahártyájának gyógyulásá

Alkalmazás előtt kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát. A WAYA StopReflux® gyógyhatású készítmény használata egyszerű: étkezés után vagy este, lefekvés előtt 1 tasak tartalmát kell elfogyasztani.


A weboldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, amelyek nem helyettesítik az orvos vagy a gyógyszerész segítségét vagy tanácsát!

Források:

  1. https://www.ezdravje.com/prebavila/zelodcne-tezave/zgaga-in-refluksna-bolezen-poziralnika/

  2. Bor S, Kalkan İH, Çelebi A, et al. Alginates: From the ocean to gastroesophageal reflux disease treatment. Turk J Gastroenterol 2019; 30(Suppl 2): S109-36.

back to top