REFLUX ÉS GYOMORÉGÉS

A nyugati világban a lakosság közel egynegyedének okoz problémát a mellkasi területen jelentkező kellemetlen érzés, az úgynevezett gyomorégés. Az alkalmi és a rövid ideig fennálló rosszullét normális jelenségnek tekinthető; ezt minden ember megtapasztalja, és nem okoz különösebb problémát. Ha gyakran tapasztal gyomorégést, lehetséges, hogy savas refluxban szenved, amely a nyugati világban gyakori betegségnek számít.
[Translate to Hungarian:] Neprijetna zgaga in vzroki

Mi az a savas reflux?

Savas reflux (gasztroözofageális reflux) fennállásakor a gyomor tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. A visszaáramlás a nyelőcső alsó záróizomzatának károsodása miatt következik be; ennek a záróizomnak a feladata a gyomorsav nyelőcsőbe történő beszivárgásának megakadályozása.

A nyelőcsőben érzett égő és kaparó érzést gyomorégésnek nevezzük, amelynek kísérőtünete lehet a szájban érzett savanyú vagy keserű íz, a hányás, a szájban kialakuló fekély, a nyelv égése és a rossz lehelet; de bizonyos esetekben az étel szájüregbe történő visszajutása is tapasztalható.

Mi okozza a gyomorégést?

A gyomorégés a savas reflux leggyakoribb tünete. Az érzés napközben általában normális mértékben jelentkezik, estére azonban fokozatosan felerősödhet, és elviselhetetlenné válhat. Ennek gyakori oka az étkezések időpontja; a legtöbb ember a legnagyobb adag ételt az esti órákban fogyasztja el. Mivel a gyomorégést bizonyos ételek fogyasztása súlyosbíthatja, érdemes tudni, hogyan módosíthatja az étrendjét, ami a kellemetlenségeket is csökkenti.

A legismertebb ételek és italok, amelyek gyomorégést okoznak:

 • Paradicsom
 • Hagyma
 • Fokhagyma
 • Póréhagyma
 • Koffeintartalmú italok
 • Szénsavas italok
 • Csokoládé
 • Rágógumi
 • Citrusfélék és citruslevek

A nyugati világban a lakosság közel egynegyedének okoz problémát a mellkasi területen jelentkező kellemetlen érzés, az úgynevezett gyomorégés.

A gyomorégést az ételeken kívül számos más tényező is befolyásolhatja:

 • Mozgásszegény életmód – Azoknál az embereknél, akik napközben nem megfelelően étkeznek, a munkából hazaérve bőségesen megvacsoráznak, majd fekvő helyzeten pihennek, ezért nagyobb a gyomorégés kialakulásának kockázata. A bőséges étkezés után felvett fekvő helyzet további nyomást gyakorol a záróizomra, amelyre az elfogyasztott étel is hatással van; az étel elősegíti a záróizom kinyílását, aminek következtében az étel visszajut a nyelőcsőbe.
 • Terhesség – A terhesség alatt a hormonok és az anya testében bekövetkező fizikai változások gyengítik a záróizom működését, és gyomorégést okoznak. A terhesség alatt tapasztalt gyomorégésről ebben a cikkben olvashat.
 • Elhízás – A túlsúly növeli a gyomorégés kialakulásának esélyét. A különösen a hasi részen található nagyobb súly további nyomást gyakorol a gyomorra, így a sav nagyobb eséllyel jut vissza a nyelőcsőbe.
 • Káros szokások – A dohányzás, a szénsavas italok fogyasztása, a nagy mennyiségű kávé és az alkohol növeli a gyomorégés kialakulásának kockázatát.

A gyomorégés enyhítésére használja a WAYA®RefluStop készítményt

Az olyan alginát alapú, gyomorégést enyhítő termékek, mint a WAYA® RefluStop, segíthetnek a terhesség alatti gyomorégés megszüntetésében. A termék a reflux mechanikus megakadályozásával kevesebb mint három perc alatt enyhíti a gyomorégést, valamint gondoskodik a nyálkahártya gyógyulásáról és védelméről.

A termék terhesség alatt történő alkalmazása előtt konzultáljon a kezelőorvosával vagy a nőgyógyászával. Egyszerűen használható: étkezés után vagy este, lefekvés előtt 1 tasak tartalmát kell elfogyasztani.

back to top