GYOMORÉGÉSI PROBLÉMÁK ÉS A TÁPLÁLKOZÁS

A gyomorégés kellemetlen érzés, amely savanyú szájízzel, nyelési nehézségekkel, fájdalommal, valamint a mellkasi területen jelentkező, a szájüreg felé sugárzó égő érzéssel jár. A gyomorégés és refluxszal kapcsolatos egyéb problémák azért fordulnak elő, mert a gyomortartalom, a savat is beleértve, bejut a nyelőcsőbe, és a szájüreg felé haladva kárt okoz. Ha gyakran tapasztal gyomorégést, talán már észrevette, hogy bizonyos ételek fogyasztása súlyosbítja a tüneteket.
[Translate to Hungarian:] Občutite zgago? Izogibajte se tem živilom

Ebben a cikkben azokról az ételekről írunk, amelyek a refluxhoz kapcsolódó problémák leggyakoribb okozói, és azt is megtudhatja, hogyan enyhítheti a tüneteket.

A 9 leggyakoribb étel, amely gyomorégést okoz

1. Zsíros ételek

A magas zsírtartalmú ételek, különösen a pizza és a sült ételek gyomorégést válthatnak ki. A zsíros ételek lelassítják az emésztést, és hosszabb ideig maradnak a gyomorban. Ez fokozott savkiválasztáshoz vezet, és az emésztőrendszer irritációját okozza.

2. Menta

A borsmentát és a mentát gyakran ajánlják az emésztési problémák enyhítésére, a tanulmányok azonban kimutatták, hogy gyomorégést is okozhatnak. Tanulmányok szerint a borsmenta csökkenti a gyomrot a nyelőcsőtől elválasztó záróizom működését, így gyomorégést idéz elő.

3. Citrusfélék leve

Narancslé vagy grapefruitlé fogyasztása után sokan tapasztalnak gyomorégést. Nem tudjuk, hogy a citrusfélék leve miért okoz gyomorégést, de ha a fogyasztásuk után égő érzés vagy fájdalom jelentkezik, jobb, ha kerüli a fogyasztásukat.

4. Csokoládé

A csokoládé is gyakran vált ki gyomorégést. A csokoládé összetevői, például a kakaó és a koffein ellazíthatják a nyelőcső alsó részén található záróizmot, ami korlátozza a gyomorba történő bejutást; és növelhetik a nyelőcső nyálkahártyájának savnak való kitettségét, ami súlyosbítja az égő érzést.

5. Fűszeres ételek

Köztudott, hogy a fűszeres ételek gyomorégést okoznak, valamint irritálják az amúgy is gyulladt nyelőcsövet, ami súlyosbítja a reflux tüneteit.

6. Hagyma

A hagyma (különösen a nyers hagyma) a gyomorégés gyakori kiváltója. A listán szereplő többi ételhez hasonlóan a hagyma is sok refluxos betegnél okoz gyomorégést.

7. Alkohol

A mérsékelt és a túlzott alkoholfogyasztás súlyosbíthatja a reflux tüneteit, és fokozhatja a gyomorégés mértékét. Az alkohol ellazítja a nyelőcső és a gyomor közötti izomgátat, így a gyomorsav bejuthat a nyelőcsőbe, és gyomorégést okozhat. Egyes tanulmányok szerint az alkoholfogyasztás a reflux egyik fő kockázati tényezője. Azoknál, akik hetente több mint öt alkalommal isznak alkoholt, több mint kétszer nagyobb a reflux kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik nem, vagy csak ritkán fogyasztanak alkoholtartalmú italokat.

8. Kávé és koffeintartalmú italok

Kávé és más koffeintartalmú italok fogyasztásakor egyesek gyomorégést tapasztalhatnak. A kávéban lévő koffein bizonyítottan ellazítja a nyelőcső alsó részén található záróizmot, ami korlátozza a gyomorba történő bejutást, ezáltal megnő a savas reflux és a gyomorégés kialakulásának kockázata. A kávé serkenti a gyomorsav kiválasztását is, ami súlyosbíthatja a tüneteket.

9. Édes és szénsavas italok

Sokaknál a gyomorégés cukros vagy szénsavas italok fogyasztása után jelentkezik. A kutatások szerint ezek az italok ellazíthatják a nyelőcső alsó részén található záróizmot, és növelhetik a gyomorsav savtartalmát; ez két olyan tényező, amely gyomorégést idézhet elő. Az édes és a szénsavas italok fogyasztása gyakran a fő oka az éjszakai gyomorégés kialakulásának.

A gyomorégés és refluxszal kapcsolatos egyéb problémák azért fordulnak elő, mert a gyomortartalom, a savat is beleértve, bejut a nyelőcsőbe, és a szájüreg felé haladva kárt okoz.

Tippek a gyomorégés enyhítésére

A gyomorégés enyhítéséhez vezető első lépés a gyomorégést okozó vagy a tüneteket súlyosbító élelmiszerek kiiktatása az étrendből. A gyomorégés csillapításának azonban más módja is van:

  • Tartsa fenn az egészséges testsúlyát. Az elhízás összefüggésbe hozható a refluxszal. A fogyás és az egészséges testsúly fenntartása csökkentheti a reflux tüneteit, enyhítheti például a gyomorégést.
  • Tartsa alacsonyan a szénhidrátbevitelt. Egyes tanulmányok szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrend segíthet a reflux tüneteinek csökkentésében.
  • Ne étkezzen lefekvés előtt. Az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy a refluxszal küzdő emberek legalább 3 órával lefekvés előtt már ne egyenek semmit. A közvetlenül evés után történő lefekvés súlyosbíthatja a reflux tüneteit, fokozhatja például a gyomorégést.
  • Próbálja ki a mediterrán konyha ételeit. A rostokban, például a babban és a zöldségekben, valamint az egészséges zsírokban, például az olívaolajban és a halban gazdag mediterrán étrend segíthet a reflux tüneteinek kezelésében.
  • Mozogjon többet. Tanulmányok kimutatták, hogy már napi 30 perc testmozgás is csökkenti a reflux kialakulásának esélyét.
  • Az ágyban legyen magasan a feje. A felsőtest megemelése segíthet a reflux tüneteinek enyhítésében, és javíthatja az alvás minőségét.

A fájdalmas gyomorégés egy rendkívül hatékony gyógyhatású készítmény alkalmazásával is kezelhető – a WAYA RefluStop hatása már három perc után érezhető. A WAYA® RefluStop gondosan kiválasztott összetevői egyedülálló összetételt alkotnak, így a termék 3 az 1-ben hatást biztosít:

  • Megszünteti a savas refluxot
  • Gondoskodik a nyálkahártya védelméről
  • Enyhíti a gyomorégést

A WAYA® RefluStop egy azonnal fogyasztható, orális szuszpenziót tartalmazó, tasakos kiszerelésű gyógyhatású készítmény.

back to top